Kirjan talon kevään 2015 kurssitarjonta

//Kirjan talon kevään 2015 kurssitarjonta

Kirjan talon kevään 2015 kurssitarjonta

Kurssiesitteen löydät tästä: kurssiesite2014_web

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: kirjantalo@gmail.com

 

Proosan kirjoittajapiiri

Tule löytämään oma äänesi kirjoittajana!

Kurssilla käydään läpi konkreettisia kirjoitusvinkkejä muun muassa dialogin, henkilöhahmojen ja tarinan rakentamiseen. Tunneilla ja kotona tehtävien kirjoitusharjoitusten tavoitteena on tarjota osallistujille työkaluja oman proosatekstin tuottamiseen. Osallistujat saavat myös henkilökohtaista palautetta tekemistään harjoituksista.

Opettajana toimii Veera Lehtola (FM, elokuva-alan medianomi), taiteen sekatyöläinen kenttänään liikkuva kuva, yhteisötaide ja sanataide.

Kurssin hinta on 150 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 75 euroa).

Tapaamiset keskiviikkoisin 11.2, 25.2, 11.3, 25.3, 8.4 ja 22.4 kello 17.15 – 19

 

Soiva romaani ja öljyvärirunot – Eri taiteenlajit tekstiksi

Voiko teksti soida? Entä miten kirjoittaa öljyvärimaalaus paperille? Kurssilla tarkastellaan, miten eri taiteenlajeja voi käyttää kirjoittamisessa. Tematiikkaa lähestytään kahdesta eri lähtökohdasta: taide inspiraation lähteenä (mihin sisältyy myös taustatyön tekeminen), sekä taidekokemuksen
konkreettinen muuttaminen tekstiksi. Näytetekstien kautta tutkitaan mm. millä tavoin eri taiteet ilmenevät kaunokirjallisessa muodossa. Kurssilla etsitään myös työkaluja ja tapoja itselle mieluiseen taiteiden yhdistämiseen.

Kurssi on tarkoitettu kirjoittamisen perusteet hallitseville kirjoittajille, joita kiinnostaa lähestyä kaunokirjallista tekstiä eri taidelajien kohtauspaikkana.

Opettajana Marissa Mehr, Helsinkiläinen kirjailija, kriitikko ja toimittaja.

Kurssin hinta on 100 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 50 euroa).

Opetus: 14.-15.2.2015 kello 11-16

 

Kalevalarunoustyöpaja

Nelipolvitrokee, eli tutummin kalevalamitta mielletään usein kaavoihinsa kangistuneeksi ja pakkopullaiseksi runomitaksi. Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä tämä oman kielemme pohjalta syntynyt runomitta elää yhä edelleen keskuudessamme. Moni ei tiedäkään, että esimerkiksi monet rocksanoitukset, lööpit ja mainoslauseet ovat kalevalamitassa. Kalevalarunous kasvaa ja kehittyy, kun sitä käytetään.

Kurssilla käydään läpi kalevalamitan historia, perusteet, säännöt ja keskeisimmät tyylipiirteet. Kurssilla kirjoitetaan harjoitusruno, jonka mitta tarkistetaan sisältöpalautteen kera. Tarkoitus on auttaa näkemään ikiaikainen runokielemme uudessa valossa ja innostaa ihmisiä käyttämään runomittaamme.

Opettajana kirjailija, muusikko, sanoittaja, toimittaja Juha Jyrkäs.

Kurssin hinta on 100 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 50 euroa).

Opetus: 28.2.-1.3.2015 kello 11-16

 

Tietokirjoittamisen kurssi

Mitä tarkoittaa ”yleistajuinen”? Mitä on ”asiallisuus” englanniksi? Aina ei voi runoilla. Joskus pitää pitää taustoittaa, selittää ja perustella. On erityinen taito käsitellä vaikeita ja tylsiäkin kysymyksiä niin, että lukija saa tolkkua ja pysyy hereillä. Sen oppii lukemalla, kirjoittamalla ja keskustelemalla. Vertaistuki ja -kritiikki pitävät kielen kurissa ja vapauttavat etsimään parhainta lausetta.

Tyylikkäitä ja toimivia tietopuolisen kirjoittamisen keinoja haetaan harjoituksissa ja debateissa. Jaettu pohtiminen ja yhdessä ponnisteleminen kantavat kauas yksinäisiin vääntöihin. Tietoteksti saa lujanakin maistua joltain, vähintäänkin tuntua rapealta ja ravitsevalta. Muuten ajattelu hyytyy ja oppiminen tyssää.

Opettajina filosofisen niin & näin -lehden toimittajat FM Risto Koskensilta ja FT Jarkko S. Tuusvuori.

Kurssin hinta on 100 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 50 euroa).

Opetus: 14.-15.3.2015 kello 11-16

 

Sanataideohjaamisen kurssi

Mitä on sanataide? kuinka ohjata ryhmää luovasti luovuuteen? Millainen on hyvä tehtävänanto?

Sanataideohjaamisen viikonloppukurssilla kurkistetaan sanataidekasvattajan johdolla taideryhmien ohjaamiseen eri-ikäisille, soveltavaan sanataiteeseen ja kokeillaan ja kehitellään kirjoitusharjoituksia. Sanataideohjaamisen kurssilla on myös avointa tilaa kysyä ja keskustella!

Opettajana Veera Lehtola (FM, elokuva-alan medianomi), taiteen sekatyöläinen kenttänään liikkuva kuva, yhteisötaide ja sanataide.

Kurssin hinta on 100 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 50 euroa).

Opetus: 21.-22.3.2015 kello 11-16

 

Kirjoita rennommin

Haaveiletko oman kirjan kirjoittamisesta vai tarvitsetko sujuvaa kynää työssäsi tai opinnoissasi? Vaivaako tyhjän paperin kammo? Puuttuuko itseluottamusta? Onko kirjoittamisen ilo kadoksissa?

Tule herättelemään luovuuttasi ja vetreyttämään kynäkättäsi hauskojen ja tehokkaiden kirjoitusharjoitusten avulla. Asiantuntevassa ohjauksessa opit ylittämään kirjoittamisen esteitä ja tunnistamaan itsellesi sopivia työtapoja. Tällä kurssilla ei viilata pilkkua, vaan laitetaan käsi liikkeelle ilman turhia suorituspaineita.

Opettajana kirjoittamisesta ja luovuudesta leipänsä tienaava freelancetoimittaja, FM Kirsi Saivosalmi.

Kurssin hinta on 100 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 50 euroa).

Opetus: 18.-19.4.2015 kello 11-16

 

Lastenrunous lentoon!

Lastenrunojen kirjoittaminen on löytöretki sanojen sademetsään. Se on kielellä, sanoilla, äänteillä ja riimeillä leikkimistä, ajatusten pyöritystä ja kieputusta.

Lastenrunous on parhaimmillaan kaikenikäisten runoutta: hauskaa ja viihdyttävää, täynnä kielellisiä oivalluksia. Sen avulla voi käsitellä isoja asioita. Se on maailma pähkinänkuoressa. Kurssilla pohditaan lastenrunojen kirjoittamista ja siivitetään sanaleikit lentoon. Jokainen osallistuja kirjoittaa oman lastenrunosikermän.

Opettajana lastenkirjailija ja lastenkulttuurin läänintaiteilija Tittamari Marttinen.

Kurssin hinta on 100 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 50 euroa).

Opetus: 25.- 26.4.2015 kello 11-16

 

Digitaalinen tarinankerronta – Oman elämän tutkiskelua ja taltiointia digitaalisen median tarjoamin ilmaisukeinoin

Haluatko löytää uusia välineitä oman elämäsi merkityksellisten tapahtumien tutkiskeluun ja itseymmärryksesi kehittämiseen? Olisiko aika herättää pölyyntyneiden valokuva-albumien aarteet henkiin ja jalostaa lapsuusmuistot tai perheen/suvun tarina helposti jaettavaan videomuotoon?

Digitarina on lyhyt (1-5 min) omaelämänkerrallinen ja henkilökohtainen videoteos, joka yhdistää kuvaa, ääntä ja tekstiä. Sen tekemisessä hyödynnetään ilmaisia tai edullisia ja helppokäyttöisiä välineitä ja ohjelmistoja. Sinun ei tarvitse olla media-alan ammattilainen – kuka tahansa voi kertoa
tarinansa digitaalisen median ilmaisuvoimaisin keinoin. Edellytyksenä kurssille osallistumiseen on oma kannettava tietokone. Et tarvitse koneellesi erityisohjelmia, sillä käytämme videoeditointiin ilmaista selainpohjaista WeVideosovellusta. Jos sinulla on käytettävissäsi kuulokkeet, ota ne mukaan. Skanneri ja digitaalinen äänitallennin ovat käytettävissä kouluttajan puolesta.

Kurssilla on opetusta lauantaina ja sunnuntaina kello 9–17 (välissä lounastauko). Kahvia ja teetä on tarjolla kummankin päivän aikana, lounas on omakustanteinen.

Kurssin hinta on 200 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 180 euroa). Ryhmäkoko on max. 10 ihmistä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: pirita.juppi@glokaali.org.

Ilmoittautuneet saavat sähköpostitse maksuohjeet sekä ennakko-ohjeet oman tarinan ideointiin ja työpajaan valmistautumiseen.

Opettajana Pirita Juppi, FT, journalismin opettaja, digitaalisen tarinankerronnan kouluttaja (Osuuskunta Glokaali)

Opetus: 16.–17.5.2015 klo 9–17

 

Roolirunotyöpaja

Työpajassa runoa lähestytään roolien, naamioiden, ammattien, mytologian, sukupuolisuuden ja eläimellisyyden kautta. Roolirunoissa lähestytään ja tarkastellaan monologin ja puhumiseen puhkeamisen hetkeä. Lisäksi runonkirjoittamista harjoitellaan erilaisia ehtoja ja rajoitteita soveltaen. Rooleista käsin kirjoitetaan pitkiä runosarjoja. Näin syvennetään käsitystä roolirunon mahdollisuuksista ja tuetaan ”naamion läpi” puhumisen prosessia.

Huom! Ryhmäläisten on tultava avoimin ja reippain mielin paikalle: kurssin aikana tehtävät harjoitukset luetaan kurssin aikana ääneen, ja niitä kommentoidaan ryhmässä.

Kurssin hinta on 100 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 50 euroa).

Opettajana runoilija ja kirjoittamisen ohjaaja Sinikka Vuola.

Opetus: 23.-24.5.2015 kello 11-16

 

Fiktiivisen ensyklopediatekstin kirjoittaminen

Kurssilla tutustutaan fiktiiviseen ensyklopediatekstiin lajityyppinä ja kirjoitetaan tekstejä kuvitteellisista maista, kasveista, eläimistä, keksinnöistä ja tieteellisistä aiheista. Kurssin lopuksi tekstit kootaan yhteen ja liitetään osaksi yhteisötaideteosta.

Kurssin tavoitteena on esitellä fiktiivinen ensyklopediateksti lajityyppinä, sekä tutustua käytännössä yhteisölliseen kirjoittamiseen ja yhteisötaiteen tekemiseen. Kurssilla käydään läpi fiktiivisen tekstin kirjoitusprosessin kaikki vaiheet: suunnittelu, kirjoittaminen, loppueditointi ja julkaisu.

Yhteisötaideprojektin nettisivu: http://ihmeidenpuutarha.blogspot.fi

Opettajana filosofian maisteri Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen maisteriohjelmasta. Riikka Ala-Hakula on suomentanut ranskalaisen runoilijan Henri Michaux’n tekstejä kuvitteellisesta eläin- ja kasvitieteestä.

Kurssin hinta on 100 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 50 euroa).

Opetus: 6.-7.6.2015 kello 11-16

 

Kirjoittajakesälukio 8.-17.6.2015

Oletko kiinnostunut kirjoittamisesta, tekstien tulkinnasta ja tarinoista? Haluatko harjoitella kirjoittamista ja tutustua kirjallisuuden eri lajeihin? Kirjoittajakesälukio tarjoaa sinulle mahdollisuuden kaikkeen tähän yhdessä muiden oppimishaluisten kirjoittajien kanssa.

Kirjoittajakesälukio järjestetään Turun keskustassa sijaitsevassa Kirjan talossa, jossa kirjallisuuden ja kirjoittamisen maailmaan sinut johdattelevat ammattitaitoiset opettajat. Kesälukiossa tutustut kirjoittamiseen prosessina, syvennyt kaunokirjallisuuden lajeihin, työskentelet kirjoittamistyöpajoissa ja luot omaa tyyliäsi.

Kesälukion rehtori: Runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja Tommi Parkko.

Opettajat: Kirjoittamiskurssien ohjaaja, HuK Eevastiina Kinnunen ja HuK Hanna Tähtinen.

Järjestäjät: Kesälukioseura ja Kirjan talo.

Tiedustelut kurssien sisällöstä: Kesälukioseura, puh. 09 686 0770, toimisto@kesalukioseura.fi

Täytä hakulomake 4.5. mennessä osoitteessa www.kesalukio.fi.

Osallistumismaksu on 350 € majoituksella (sis. opetus, opetusmateriaalit, majoitus, aamiainen, lounas, päiväkahvi, iltaohjelma)  Huom! 1 hh:n lisä 50 € ja 200 € ilman majoitusta (sis. opetus, opetusmateriaalit, lounas ja päiväkahvi, iltaohjelma)

Huom! Majoitus tapahtuu hostellimajoituksessa yhden tai kahden hengen huoneissa Turun keskustassa. Päivällinen ja iltapala eivät kuulu hintaan vaan ovat omakustanteisia. Opiskelijat hankkivat oppikirjat itse.

By | 2018-02-23T20:28:59+02:00 joulukuu 18th, 2014|Ajankohtaista|Kommentit pois päältä artikkelissa Kirjan talon kevään 2015 kurssitarjonta

About the Author: