Kirjallista ohjelmaa Kirjan talolla Taiteiden yönä

//Kirjallista ohjelmaa Kirjan talolla Taiteiden yönä

Kirjallista ohjelmaa Kirjan talolla Taiteiden yönä

Taiteiden yönä 16.8.2018 Kirjan talon pop up -kirjakaupan valtaa monipuolinen, kirjallinen ohjelmatarjonta. Tule tutustumaan lautapeliesittelyyn, kuuntelemaan tietoiskuja tai vaella kaupalle opastettujen kävelykierrosten saattelemana. 

Lämpimästi tervetuloa!

POP UP -KIRJAKAUPAN OHJELMA 

KLO 15.00 KASKUJEN KOIVISTO. MAUNO KOIVISTO HUUMORIN KUVAAMANA
Poliittisen historian emeritusprofessori Timo Soikkanen kertoo Kirjan Talolla kaskuja edesmenneestä presidentti Mauno koivistosta. Tilaisuuden yhteydessä myydään VTT Risto Hauvosen Taistelu Koivistosta -teosta.

KLO 17.00 VELI VELJEÄ VASTAAN -LAUTAPELIN ESITTELY
Antti Lehmusjärvi esittelee ja myy kehittämäänsä Veli veljeä vastaan 1918 -lautapeliä. Lisätietoa pelistä täällä:http://www.lindenlakegames.com

KLO 17.00 JA 20.00 KÄVELYT MUINAISEN TURUN HALKI KIRJAN TALOLLE

Teksteistä rakennettu kaupunki- ja Turun lasten maailmanhistoria -kirjojen kirjoittaja, FT Panu Savolainen järjestää Taiteiden yön yhteydessä kaupunkikävelyt, jotka johdattavat väkeä jostakin keskeiseltä paikalta muinaisen Turun halki kohti Kirjan taloa. Kumpaankin kirjaan liittyen järjestetään erilliset kaupunkikävelyt.

Ensimmäinen kävelykierros to 15.8. klo 17.00

Kävelykierros johdattaa lastenkirjan Kaupunki maailman keskellä – Turun lasten maailmanhistoria (Sigillum, 2017) tapahtumapaikoille. Kierroksella tutustutaan Turun historian näkyviin ja näkymättömiin aikakerroksiin ja siihen, miten kaupungin vaiheet kietoutuvat Suomen, Ruotsin, Euroopan ja maailman historiaan.

Miten tuomiokirkon arkkitehtuuri juontaa juurensa Välimeren maailmaan? Miten Turun Vanha Suurtori kertoo vuosisatojen takaisista kaupunkisuunnittelun ideaaleista? Miksi kahvi ja kahvilat olivat pannassa? Tai millainen oli valtionpäämiesten korkean tason kohtaaminen vuonna 1812?

Kierros alkaa Akatemiatorilta ja päättyy Kirjan talolle. Kesto n. 1,5 tuntia. Oppaana toimii lastenkirjan kuvittaja ja toinen kirjoittaja, FT ja arkkitehti Panu Savolainen.

Toinen kävelykierros to 16.8. klo 20.00

Kävelykierros raottaa ovia ja ikkunoita kauan sitten kadonneen 1700-luvun Turun krouveihin, koteihin ja teattereihin. Vuoden 1827 palossa tuhoutuneeseen Turkuun eläydytään kuulemalla, miten kaupunki oli rakennettu, millaisia elintasoeroja Turussa oli, missä ja mitä ihmiset söivät, missä huviteltiin, miten Aurajoella liikuttiin, ja miksi 1700-luvun ihmiset eivät hahmottaneet julkisen ja yksityisen kaupunkitilan eroa samalla tavalla kuin me tämän hetken turkulaiset.

Kierros alkaa Vanhalta suurtorilta ja päättyy Kirjan talolle. Kesto n. 1,5 tuntia. Oppaana toimii FT ja arkkitehti Panu Savolainen. Kierros pohjautuu hänen väitöskirjaansa Teksteistä rakennettu kaupunki – julkinen ja yksityinen tila turkulaisessa kielenkäytössä ja arkielämässä 1740–1810 (Sigillum, 2017).

ALKAEN KLO 18.00 KVALITI-kustannuksen kirjajulkkarit
Salolainen kustantamo Kvaliti julkaisee raisiolaisen Jasu Rinneojan ja teuvalainen Henry Ahon yhteisteoksen. Himon hinta on kertomus siitä, mihin nuoren seikkailu pornosivuilla voi johtaa ja miten aikuinen mies saattaa tietämättään syyllistyä rikokseen. 

Kustantaja ja kirjailijat paikalla klo 18-20. 

 

ALKAEN KLO 19.00 TIETOISKUJA LOTISTA
Ei onnea suurempaa kuin suojata syntymämaata -kirjan kirjoittaja Heli Teittinen ja Schwester, lotta ja maanpetturi -kirjan kirjoittaja Elina Virtanen esittelevät taiteiden yön yhteydessä Suomen suurimman naisten maanpuolustusjärjestön toimintaa 15 minuutin mittaisin tietoiskuin.

FL, Ei onnea suurempaa kuin suojata syntymämaata – Juvan lottien historia -teoksen kirjoittaja Heli Teittinen kertoo Lotta Svärd -järjestöstä, lotista ja pikkulotista sekä lukee otteita kirjaan haastateltujen lottien ja pikkulottien omakohtaisista muistoista ja kirjeistä.

FT, Schwester, lotta ja maanpetturi -kirjan kirjoittaja Elina Virtanen kertoo jääkärien sairaanhoitajana ja lottana toimineen Ruth Munckin elämästä sekä lukee otteita hänen kirjeistään ja muistelmakirjoituksistaan.

HIISKUJEN TURKU. KIRJOITTAVAT SISARET KAUPUNGISSAMME
Kirjoittavat sisaret -kirjan kirjoittaja, FT Kati Launis lukee katkelmia turkulaisten Hiiskun sisarten päiväkirjoista ja kirjeistä. Katkelmista välittyy autenttinen ajankuva menneiden vuosikymmenien Turusta taitavien kirjoittajien ikuistamana.

ALKAEN KLO 20.00 TIETOISKUJA SOTAVALOKUVISTA
Taistelusta taiteeksi -kirjan kirjoittaja FM Marika Honkaniemi esittelee tapausesimerkkien kautta, millaisia suomalaisia virallisia sotavalokuvia valittiin Ateneumin suomalais-saksalaiseen Taistelukuvaajain näyttelyyn vuonna 1942. Valokuvien myötä tietoiskuissa paneudutaan lyhyesti niin suomalaisen sotavalokuvauksen ominaispiirteisiin kuin Taistelukuvaajain näyttelyn tavoitteisiin.

 

By | 2018-08-03T11:09:35+02:00 3 elokuun, 2018|Ajankohtaista|Kommentit pois päältä artikkelissa Kirjallista ohjelmaa Kirjan talolla Taiteiden yönä

About the Author: