Esittelyssä Kirjan talon uusi puheenjohtaja Hanna Rentola

//Esittelyssä Kirjan talon uusi puheenjohtaja Hanna Rentola

Esittelyssä Kirjan talon uusi puheenjohtaja Hanna Rentola

Tervetuloa Kirjan taloon Hanna! Hanna Rentola on toiminut Kirjan talon puheenjohtajana vuoden 2021 alusta. Pyysimme häntä kertomaan, miltä pesti on tuntunut, mikä hänen suhteensa Kirjan taloon ja Turkuun on sekä mitä hän odottaa tulevaisuudelta. Lue alta Hannan terveiset! 

”Vuosi 2021 on alussa ja minulle on tapahtunut ihmeellisiä asioita! Vuosi sitten minä, Helsingissä majaileva kirjailija, luovan kirjoittamisen opettaja, lavarunoilija ja pitkäaikainen lavarunotoiminnan aktiivi hyväksyin paikan turkulaisen Runoviikko ry:n hallituksessa Helsinki Poetry Connectionin edustajajäsenenä, ja aloin käydä Turussa kuukausittain kokouksissa, Kirjan talolla. Minulla oli Turusta mukavia muistoja ja mielikuvia, joiden vuoksi hallituspaikka oli helppo ottaa vastaan. Ensimmäinen kesätyöpaikka festareiden olutteltassa Down by the Laituri -festivaalilla, turkulaisia ja tänne muualta muuttaneita ystäviä, vuosituhannen vaihteen kadunvaltausjuhlia. Muistoissani Turussa on aina kesä, aina musiikkia ja taidetta, aina iloisia valoisia ihmisiä. Erään Runoviikon kokouksen jälkeen minulle tehtiin ehdotus, jota pitkään pohdin yllättyneenä ja ilahtuneena; ryhtyisinkö Kirjan talon puheenjohtajaksi?

Yhteinen tarinani Kirjan talon kanssa alkaa vuodesta 2016. Silloin oli lämmin alkusyksyn ilta, ystäväni Aura Nurmen esikoisrunokirjan julkkareiden jälkeen lähdimme muutamien turkulaisten ja muutamien helsinkiläisten runoilijoiden kanssa käymään Kirjan talolla. Oli jo myöhä, talo oli tyhjä, mutta me jäimme hetkeksi yläkerran olohuonemaiseen toimistotilaan istumaan ja rupattelemaan. Muistan pohtineeni huikaistuneena paikkaa ja tilaa. Tällainen ihmeellinen talo aivan keskustassa! Inspiroiva pesä kirjallisuudelle, kirjoittamiselle, runoudelle, sanataiteelle! Mielessäni sinkoili aavistuksia kaikista ideoista, joita tällaisessa paikassa voisi saada, hankkeita joita laittaa alulle, asioita joita tehdä. Tunsin virittyväni unelmien ja runojen taajuudelle, olevani yhtä aikaa sekä kotona että tutkimattomissa universumeissa.

Kirjan talo elää koko ajan vähintään kahdessa todellisuudessa. Yhtäältä se on hyvin turkulainen; eloisan jokirannan ja lehmusten kehystämän parkkipihan välissä seisova vanha ja vähän repsahtanut rakennus, toisaalta se on yhteydessä kaikkialle; muista kaupungeista saapuvien kirjoittajien kohtauspaikka, laaja-alaisten kulttuurihankkeiden suunnittelupiste, kansainvälisiin yhteyksiin kurkottavien tapahtumien ydin. Lisäksi korona-ajan pakottamat etäyhteydet ovat avanneet uuden, entistä laajemman saavutettavuuden kokonaan etänä järjestettävien kurssien osalta, vaikka samalla itse fyysisessä talossa kohtaa vähemmän väkeä kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Tarinani Turun kanssa on saanut muitakin vuodenaikoja kuin kesän. Olen ollut kaupungissa myös syksyllä ja talvella. Ainoastaan kevät jäi kokematta koronasulun vuoksi. Vaikka aika on ollut poikkeuksellinen kaikkialla, tunnen sen terävöittäneen oivallusta taiteen toiminnan mahdollisuuksien tärkeydestä. Taiteet voivat avata ihmisen sisälle uusia tiloja joissa liikkua, silloinkin kun ne ovat fyysisessä maailmassa rajoitettuja. Taide ei kuitenkaan synny tyhjästä. Se kukoistaa kun sitä ravitaan.

Minulle Kirjan talo edustaa osin toteutunutta utopiaa, joka elää sinnikkäiden taiteeseen uskovien ihmisten teoissa. Samalla kun talo on kohtaamispaikka, jossa vireät  ideat syntyvät ja pääsevät kasvamaan, sen potentiaalia jää vielä paljon käyttämättä. Vaikka osa-aikainen työ ja epävarmuus ovat tuttuja kulttuurikentällä toimiville ihmisille, ne väistämättä syövät luovuutta ja hyvinvointia, toisin kuin joskus halutaan uskoa. Huoli taloudesta ja jatkuvuudesta supistaa energiaa tuottaa riemukasta ja merkityksellistä taidetta. Turvatumpi asema avaa tilaa ennennäkemättömille ja hulvattomille ideoille, kokeiluille joiden kautta voidaan päästä aivan uusiin paikkoihin.

Kirjan talon tuoreena puheenjohtajana, Turkuun rakastuneena ulkopaikkakuntalaisena toivonkin, että Turku itse tulee tänä kuluvana vuotena havahtumaan siihen järisyttävään taiteelliseen potentiaaliin, joka sen kuntarajojen sisällä kuhisee. Itse olen etuoikeutetussa asemassa edustamassa sen kirjallista ja sanataiteellista siipeä, joka toimii väkevässä yhteistyössä muiden taiteenalojen kanssa. Haluan myös osaltani toivottaa kaiken kansan tutustumaan Kirjan talon toimintaan. Kirjan talo ei ole valmiiksi jähmettynyt monumentti, vaan kuhiseva organismi, joka toivottaa sinut tervetulleeksi, etänä ja fyysisesti.”

Tekstin kirjoittaja Hanna Rentola on kirjailija sekä Lavarunoakatemian rehtori. 

By | 2021-03-08T17:37:30+02:00 8 maaliskuun, 2021|Ajankohtaista|Kommentit pois päältä artikkelissa Esittelyssä Kirjan talon uusi puheenjohtaja Hanna Rentola

About the Author: