Itämeren kanssa -kirjoituskilpailun voittajat ovat selvillä!

//Itämeren kanssa -kirjoituskilpailun voittajat ovat selvillä!

Itämeren kanssa -kirjoituskilpailun voittajat ovat selvillä!

Kirjan talo – Bokens hus ry:n sekä SeaHer-hankkeen järjestämän Itämeren kanssa -kirjoituskilpailun kolme voittajatekstiä on valittu. Kirjoituskilpailu haki tekstejä, joissa muodostetaan ja sanoitetaan uusia yhteyksiä Itämereen. Voittajatekstit julkaistaan tänään 26.8.2021 vuosittain vietettävän Itämeripäivän kunniaksi. Kirjoituskilpailuun osallistui tänä vuonna 48 kirjoittajaa. Voittajatekstit voi lukea tämän artikkelin lopusta. Kaikki tekstit toimivat osana humanistista Itämeren tutkimusta osana SeaHer-hanketta.

Itämeren kanssa -kirjoituskilpailun voittajat on valinnut anonyymisti viisihenkinen raati. Ensimmäiselle sijalle sijoittui Jenni Turunlahden teksti Siivet Itämeren yllä. Raati kuvailee Turunlahden tekstiä seuraavasti:

”Itämeren ja uhanalaisten lintujen välinen keskustelu on sopivan konkreettinen. Sotka keinuttaa muniaan kasvomaskissa, ja jokainen on lopulta kiinnostunut vain itsestään. Inhimillistetty meri ei ole vain heikko uhri, vaan huonoon seuraan ajauduttuaan elää kuin viimeistä päivää ja pitää häätöbileitä. Maailmanlopun fiilis välittyy tästä rehevästä runosta, jossa mustalla huumorillakin käsitellään synkkää aihetta.”

”Runo tuo esiin maailman, jossa merilinnut ovat pääosassa. Ihminenkin on läsnä kielessä, joka inhimillistää linnut ja Itämeren toiminnan sekä maininnoissa uhanalaisuudesta – jonka ihminen on saanut aikaan. Kirjoittaja yhdistää taitavasti havaintojaan, luonnontieteellistä tietoa ja kuvittelua lintujen puuhista mukavan realistisella ilmaisulla. Loppu on surullinen ja kääntää katseen Itämeren ei-ihmimillisiin seuralaisiin, joilla jokaisella on omat puuhansa, mutta mahdollisesti yhteinen, ihmisen aikaansaama kohtalo.”

Toiselle sijalle sijoittui Jenni Råbackin teksti Horros. Raati kuvailee Råbackin tekstiä seuraavasti:

”Mitä te ette tee? on tekstin niskakarvoja nostattavan keskeinen kysymys. Teksti muistuttaa siitä, että tekemättä jättäminenkin on päätös. Se sekoittaa ansiokkaasti lyyristä ilmaisua asiatekstiin. Kahteen sivuun mahtuu kokonainen tarina, kokonainen maailma.”

”Kertomus yhdistää hienosti luonnontieteellistä tietoa, myyttisiä, arvoituksellisia aineksia ja kirjoittajan omaa kokemuskerrontaa. Havaintoihin perustuva kuvaus on tarkkaa ja ilmaisu rikasta. Tekemättä jättämisen oivaltava ja koskettava ajatus kruunaa kertomuksen viestinä ikiaikaiselta olennolta. Ihmisen vaikutus ulottuu jo pitkiin aikakausiin ja peruuttamattomiin lajikatoihin, mitä emme itse näytä ymmärtävän. Kun kysymme, mitä pitäisi tehdä ilmastonmuutokselle, tulisikin kysyä, mitä voisimme jättää tekemättä. Itämeri kätkee sisäänsä salaisuuksia, vaikka luulemme tietävämme jo kaiken.”

Kolmannelle sijalle sijoittui Emmi Kähkösen teksti viileä vesi roiskuu ranteisiin. Raati kuvailee Kähkösen tekstiä seuraavasti:

”Runossa kirjoittaja on onnistunut luomaan vedessä tai sen rannalla oleskelevan kokemuksen kielen, joka yhdistää kokijan ja meren. Ilmaisu on ehyttä ja vesi on läsnä kaikkialla.”

”Keskustelu ei koostu sanoista, vaan kehollisesta yhteydestä Itämeren kanssa. Tiiviin ja eheän tekstin mielikuvat zoomaavat lähelle, ranteisiin, suolakiteisiin, kielen kärkeen, ja toisaalta kauemmas pilviin ja käsitteisiin. Kokija sekoittuu mereen ja meri kokijaan.”

Itämeren kanssa -kirjoituskilpailun voittajatekstit

By | 2021-09-02T15:57:06+02:00 26 elokuun, 2021|Ajankohtaista|Kommentit pois päältä artikkelissa Itämeren kanssa -kirjoituskilpailun voittajat ovat selvillä!

About the Author: