Mielen tarinat

/Mielen tarinat
Mielen tarinat 2019-09-30T18:28:00+02:00

Mielen tarinat -hanke

Luova toiminta toipumisen tukena

Mielen tarinat -hankkeen ryhmissä jaetaan kokemuksia, tehdään taideharjoitteita, kirjoitetaan, kuvitetaan ja kuvitellaan reittejä omannäköiseen tulevaan. Ryhmien osallistujat ovat toipumassa sairaudesta tai vaativasta elämänvaiheesta ja ryhmässä etsitään yhdessä uutta suuntaa. Luovia ryhmiä kokoontuu syksyn 2019 aikana Turussa yhteensä kolme, ja jokaisella ryhmällä on kymmenen tapaamista. Ryhmiä ohjaavat sanataiteilija, jolla on vuosien kokemus monitaiteellisten taideryhmien ohjaamisesta sekä kokemusasiantuntija, jolle oman tarinan pohtiminen ja näkyväksi tekeminen on tuttua. Ryhmään osallistuminen on maksutonta.

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n nimi on lyhenne sanoista itsetuntemus, turvallisuus ja uudistuminen. Tämä on myös Mielen tarinat –hankkeen teema. Kirjan talo – Bokens hus ry:n toteuttaman hankkeen tarkoituksena on kouluttaa sanataiteilijoita ja kokemusasiantuntijoita tarinalähtöisten menetelmien käyttöön vertaisryhmien ohjauksessa. Ryhmien ohjaamisen rinnalla menetelmää hiotaan edelleen välitettäväksi kokemusasiantuntijoiden tai vertaisohjaajien taidetyövälineeksi. Tarkoitus on kehittää kouluttajien, sanataiteilijoiden ja kokemusasiantuntijoiden kanssa vertaisryhmille taidetyöpajoja ja harjoitteita. Hankkeessa kehitettävän narratiivisen menetelmän on tarkoitus olla jatkossa siirrettävissä eteenpäin uusille paikkakunnille ja tekijöille.

Hankkeessa on mukana kolme sanataiteilijaa: Marko Laihinen, Elina Laine ja Veera Lehtola. Heidän työpareinaan työskentelee kolme koulutettua kokemusasiantuntijaa, Petteri, Minka ja Annaliina. Kirjallisuustieteen dosentti ja kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen ja  psykoterapeutti Tarja Koffert toimivat sekä kouluttajina että työnohjaajina työskentelyjakson aikana sekä tukevat ohjaajia menetelmän soveltamisessa.

Mielen tarinat –ryhmät aloittavat lokakuun alussa. Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:ssä kokoontuu kaksi ryhmää ja Turun A-Killassa yksi. Kun ryhmiin ilmoittautuminen avattiin, yhdistysten työntekijät yllättyivät nopeudesta, jolla ryhmät täyttyivät. Turun A-Killassa innokkaita tulijoita ryhmään löytyi kahdessa tunnissa enemmän kuin voitiin ottaa. Toiminnalle on siis selkeästi tarvetta.

Mielen tarinat -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Kirjan talo – Bokens hus ry ja Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry.
Hanke on saanut rahoituksen Taiteen edistämiskeskuksen Taiteen hyvinvointivaikutukset -momentista.

Aiheeseen liittyvät muut kurssit