Kirjat auki. Tutkija- ja kirjailijanäkökulmat kohtaavat 25.1-15.2.2012

//Kirjat auki. Tutkija- ja kirjailijanäkökulmat kohtaavat 25.1-15.2.2012

Kirjat auki. Tutkija- ja kirjailijanäkökulmat kohtaavat 25.1-15.2.2012

KIRJAT AUKI

Tutkija- ja kirjailijanäkökulmat kohtaavat

Kirjat auki on uudenlainen keskustelutilaisuus ja upea mahdollisuus päästä seuraamaan, kun yliopiston kammiosta kumahtaa tutkimuksen kohdatessa kirjailijan. Turun pääkirjaston Rotundassa tammi–helmikuussa järjestettävä keskustelusarja esittää tuoreita näkökulmia kirjallisuudesta.

Uutta etsimässä ovat kirjailijat Markku Envall, Salla Simukka, Saila Susiluoto ja Leena Krohn, jotka myös lukevat näytteitä kirjoistaan. Heidän keskustelukumppaneinaan toimivat tutkimuksen tekijät Turun yliopiston kotimaisesta kirjallisuudesta. Kirjallisuuden opiskelijan ja tutkijan tärkein työkalu on analyysi, joka pääsee tässä keskustelusarjassa oikeuksiinsa. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun kysymällä tai kommentoimalla.

Keskiviikkona 25.1. klo 16.30: Mika Waltarin Neljä päivänlaskua: Työpäiväkirjaromaani vai kokeilevan kirjallisuuden edelläkävijä? Kirjailija, FT Markku Envall ja FM Otto Myöhänen.

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen kirjoittamisesta kertova pienoisromaani Neljä päivänlaskua (1949) on kiinnostanut ilmestymisestään lähtien lukijoita ja tutkijoita. Waltari-asiantuntija Markku Envall ja FM Otto Myöhänen arvioivat Neljää päivänlaskua uudestaan. Onko kyseessä työpäiväkirja Sinuhe egyptiläisen kirjoittamisesta vai parodiaa kirjallisuudesta?

Keskiviikkona 1.2. klo 16.30: 2000-luvun sukupolven suhteet. Kirjailija Salla Simukka ja FM Sari Miettinen.

Nuortenkirjailijana tunnetun Salla Simukan tuotannossa käsitellään ennakkoluulottomasti myös rakkautta ja seksuaalisuutta. Simu

kan esikoisteos Kun enkelit katsovat muualle (2000) kohahdutti aikanaan rohkealla lesbosuhteen kuvauksellaan. Tutkija Sari Miettinen tekee väitöskirjaa seksuaalisuudesta ja sukupuolesta kotimaisissa nuortenromaaneissa. Millaisia ovat 2000-luvun nuorten suhteet ja niistä kertovat romaanit? Mikä on muuttunut kymmenessä vuodessa vai onko mikään? Vieläkö riittää tabuja rikottavaksi?

Keskiviikkona 8.2. klo 16.30: Rytmi runouden rumpuna. Runoilija Saila Susiluoto ja FT Siru Kainulainen.

Monipuolisella teoksellaan Carmen ihastuttanut Saila Susiluoto taitaa rytmin ja kielellisen ilottelun. Rytmistä vastikään väitellyt kirjallisuudentutkija Siru Kainulainen lukee runoja rytmin lävitse. Keskustelua jäsentää kysymys, mitä ja miten rytmi toimii runoissa.

Keskiviikkona 15.2. klo 16.30: Identiteetti hukassa! Kirjailija Leena Krohn ja HuK Hanna Wärri.

Leena Krohnin tuotannolle ominaista ovat toden ja kuvitellun sekoittuminen ja paradoksien rakentaminen. HuK Hanna Wärri lähestyy pro-gradu -työssään Krohnin uusinta aikuisten romaania Valeikkuna (2009) identiteetin murtumisen kautta: mikä on ihmisen rooli koneellistuvassa maailmassa?

Puheenvuorosarjan juontaa Marissa Mehr.

Lisätietoja

Koordinaattori Otto Myöhänen toimisto@kirjantalo.org, 35844 747 6854.

Kirjastonhoitaja Aki Pyykkö aki.pyykko@turku.fi, 35840 168 2914.

Tervetuloa!

Yhteistyössä mukana Kirjan talo, Lounais-Suomen Kirjailijat ja Turun yliopiston kotimainen kirjallisuus.

zp8497586rq
By | 2018-02-23T20:29:03+02:00 tammikuu 11th, 2012|Ajankohtaista|Kommentit pois päältä artikkelissa Kirjat auki. Tutkija- ja kirjailijanäkökulmat kohtaavat 25.1-15.2.2012

About the Author: