Kirjan talon kevään kirjoittajapiirit ja viikonloppukurssit – ilmoittaudu mukaan jo nyt!

//Kirjan talon kevään kirjoittajapiirit ja viikonloppukurssit – ilmoittaudu mukaan jo nyt!

Kirjan talon kevään kirjoittajapiirit ja viikonloppukurssit – ilmoittaudu mukaan jo nyt!

KIRJOITTAJAPIIRIT

Proosan kirjoittajapiiri

Tule löytämään oma äänesi kirjoittajana!

Kurssilla käydään läpi konkreettisia kirjoitusvinkkejä muun muassa dialogin, henkilöhahmojen ja tarinan rakentamiseen. Tunneilla ja kotona tehtävien kirjoitusharjoitusten tavoitteena on tarjota osallistujille työkaluja oman proosatekstin tuottamiseen. Osallistujat saavat myös henkilökohtaista palautetta tekemistään harjoituksista.

Opettajana toimii Veera Lehtola (FM, elokuva-alan medianomi), taiteen sekatyöläinen kenttänään liikkuva kuva, yhteisötaide ja sanataide.

Tapaamiset maanantaisin 15.2. / 7.3. / 21.3. / 11.4. / 25.4. ja 2.5. klo 17-18.30

Kurssin hinta on 150 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 75 euroa).

Sitovat ilmoittautumiset kurssit.kirjantalo@gmail.com

 

Omaelämänkerrallisen kirjoittamisen piiri

Tapaamiskerroilla kirjoitetaan pieniä sanataideharjoituksia oman elämän pohjalta. Harjoituksissa inspiroidutaan mm. valokuvista, esineistä ja musiikista. Kahdella viimeisellä tapaamisella käsitellään osallistujien omaelämäkerralliset mininovellit. Ryhmä sopii niin vasta-alkajille kuin edistyneemmillekin kirjoittajille.

Kurssin ohjaajana toimii sanataiteilija, luovan kirjoittamisen opettaja, FM Veera Vähämaa.

Tapaamiset tiistaisin 26.1. / 2.2. / 23.2. / 1.3. / 15.3. ja 29.3. klo 18-19.30

Kurssin hinta on 150 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 75 euroa).

Sitovat ilmoittautumiset kurssit.kirjantalo@gmail.com

 

Draaman kirjoittajapiiri

Kurssilla työstetään näytelmäkäsikirjoituksia. Voit osallistua draamapiiriin jo ideoidun ja prosessissa olevan käsikirjoituksesi kanssa tai aloittaa kirjoittaa täysin uutta tekstiä kurssin aikana. Tapaamisissa luemme ääneen kirjoitettuja kohtauksia ja kommentoimme toistemme tekstejä. Kurssilla keskitytään syventämään henkilöhahmoja, hiomaan rakennetta ja terävöittämään dialogia.

Kurssin ohjaajina toimivat HuK Eevastiina Kinnunen ja HuK Mariam Magomedov.

Kurssitapaamiset ovat Kirjan talolla maanantaisin 8.2. / 22.2. / 7.3. / 21.3. / 4.4. ja 18.4. klo 17–19

Kurssin hinta on 150 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 75 euroa).

Sitovat ilmoittautumiset: kurssit.kirjantalo@gmail.com

 

 

VIIKONLOPPUKURSSIT

Sana painoon

Kurssilla on tarkoitus tutustua taiton ja typografian käytäntöön ja

historiaan. Kurssilla perehdytään lyhyesti kirjantaiton ja fonttien historiaan, jonka jälkeen siirrytään käsittelemään modernin typografian konventioita ja käytäntöä, eri fonttien käyttötarkoituksia, sekä vapaan lähdekoodin taitto-ohjelmien käyttöä. Kurssin päätteeksi osallistujilla on valmiudet nähdä tekstin visuaalisen muodon ja sisällön suhde, sekä tietämys taitto-ohjelmien perusteista, painamisesta, tekijänoikeuskysymyksistä, kuten myös kyky soveltaa oppimaansa tietoa.
Opettajana Daniil Kozlov (Susinukke Kosola), venäläistaustainen anarkistilyyrikko ja punk-runoilija, joka tunnetaan energisistä lavaesiintymisistään. Hänen runojaan on julkaistu lehdissä ja hänen esityksiään on nähty niin hylättyjen talojen halkeilevilla betonilattioilla kuin kirjallisuusfestivaaleillakin. Hän on myös anarkistisen Kolera-kirjallisuuskollektiivin perustajajäsen. Kosolalta on ilmestynyt runokokoelma .tik (2014).
Kurssin ajankohta 23.–24.1.2016 klo klo 11–16

Kurssin hinta on 120 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 60 euroa).

Sitovat ilmoittautumiset kurssit.kirjantalo@gmail.com

 

Voidakseen kirjoittaa metsästä täytyy tuntea metsä – taustatyö kirjoittamisen innoittajana ja tukena

Kirjoitatko novelleja, lyhytproosaa, romaania? Kaipaatko uusia keinoja tutustua henkilöhahmoihin tai tarinan paikkoihin? Taustatyötä voidaan tehdä kirjoittamisprosessin eri vaiheissa, ja se voi toimia kirjoittamisen innoittajana, sysätä kirjoittamista uusiin suuntiin tai tarkentaa ja syventää jo pitkälle edenneen tekstin yksityiskohtia. Käytännössä se voi olla esimerkiksi kuvien ja muun visuaalisen lähdemateriaalin hyödyntämistä tai konkreetista tiedonhakua eri lähteistä.

Kurssilla käsitellään taustoittamista osana fiktion kirjoittamisprosessia: Mitä taustoittaminen on? Mitä ”metsän tunteminen” voi tarkoittaa? Miten ”metsään” voi tutustua?

Ensimmäisen viikonlopun aikana vastauksia haetaan kirjoitusharjoitusten ja keskusteluiden kautta. Tapaamisten välillä osallistujilla on aikaa muokata ja jatkaa ensimmäisellä kerralla aloitettuja tekstejä. Toinen tapaaminen on palautekerta eli käymme yhdessä läpi ensimmäisen tapaamiskerran innoittamia tekstejä.

Tervetuloa etsimään, löytämään ja innostumaan!

Kurssin opettajana on Virpi Pöyhönen, turkulainen kirjailija ja luovan kirjoittamisen ohjaaja, jolta on ilmestynyt romaanit ”Doe” (2015) ja ”Hän rakasta minua” (2013) sekä lastenkirja ”Minulle olet Jätti ”(2007).

Kurssin ajankohdat 30.–31.1.2016 ja 27.2.2016
Opetusta on ensimmäisenä viikonloppuna (30–31.1) kumpanakin päivänä neljän tunnin ajan klo 11–16, (ruokatauko klo 13–14). Toisena viikonloppuna opetusta on lauantaina 27.2. kuuden tunnin ajan klo 10–17 (ruokatauko 13–14).

Kurssin hinta on 200 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 100 euroa).

Sitovat ilmoittautumiset kurssit.kirjantalo@gmail.com

 

Uusin silmin – matkakirjallisuus ja matkoista kirjoittaminen

Kurssin päämääränä on tutustua matkakirjallisuuteen kirjallisuudenlajina, ja ammentaa matkojen kuvauksen kautta välineitä omaan kirjoittamiseen. Matkustaminen, tutusta ympäristöstä irtautuminen, tuo toisenlaisen näkökulman sekä ulkopuoliseen maailmaan että omaan itseen. Tätä piirrettä tarkastellaan matkakirjallisuuden entisten ja nykyisten klassikoiden kautta, ja siten kartoitetaan erilaisia tapoja nähdä ympärilleen.

Tarkoituksena on harjaantua katsomaan tuntemattomien maiden lisäksi myös tuttuja paikkoja uusin silmin, ihmettelemään arkista ympäristöä kuin vierasta maata.

Opetus on suunnattu erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita tulkitsemaan kaunokirjallisesti matkoja lähelle ja kauas, mutta matkakirjallisuuden keinot antavat välineitä myös muille kirjoittajille. Kurssilla luetaan ja kirjoitetaan pääasiassa matkaesseistiikkaa, mutta myös fiktiivistä matkakirjallisuutta sivutaan ja kokeillaan.

Kurssin ohjaana toimii kirjailija ja kääntäjä Ville-Juhani Sutinen, joka on kirjoittanut useita kirjoja matkustamisesta sekä laatinut matkaoppaita.

Kurssin ajankohta on 12.–13.3.2016 klo 11 – 16

Kurssin hinta on 120 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 60 euroa).

Sitovat ilmoittautumiset kurssit.kirjantalo@gmail.com

 

Kynät liikkeelle!

Viikonlopun aikana tehdään useita eri kirjoittamisharjoituksia, joiden avulla herätellään luovuutta, avataan kirjoituslukkoja ja vapautetaan kirjoittamista ”ilon kautta”. Teoriapläjäysten tuella kartoitetaan omaa kirjoittajaidentiteettiä sekä keinoja tehdä kirjoittamisesta ja luovuudesta suurempi osa arkea. Panostetaan raakamateriaalin runsaaseen tuottamiseen, ei niinkään muotoseikkoihin. Kurssi sopii niille, jotka eivät ole kirjoittaneet paljon.

Kurssin ohjaajana kirjoittamisesta ja luovuudesta leipänsä tienaava freelancetoimittaja, FM Kirsi Saivosalmi.

Kurssin ajankohta 9.–10.4.2016 klo 11 – 16

Kurssin hinta on 120 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 60 euroa).

Sitovat ilmoittautumiset kurssit.kirjantalo@gmail.com

 

Tietotekstien tyypit ja tyylit

Kolumniin asia pannaan toisin kuin tietokirjaan. Akateeminen artikkeli ei tavoittele samaa kuin nettipäiväkirja tai ruokaohje. Eroa on tavoitteissa, julkaisumuodoissa ja siinä, miten sanottava asetellaan. Mutta mitä pannaan, mikä eroaa ja miten asetellaan? Sitä kannattaa miettiä yhdessä, törmäyttää käsityksiä ja pohtia eteenpäin.

Tekstin kuin tekstin tulisi palvella tavoitteitaan. Tietotekstin pitäisi muuttaa käsityksiä, tiedottaa ja vakuuttaa. Vaikeakin asia haluttaisiin saada sujuvasti luettavaan muotoon. Kuitenkin se, mikä on sujuvaa teekkarilehdessä, ei käy päinsä taloyhtiön pöytäkirjassa. Taito sorvata kirjoituksia kunnialla määrämuottiin on kyky, jonka oppii vain tekemällä ja ajattelemalla tekemisiään, ja parhaiten sen oppii tekemällä ja pohtimalla yhdessä. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen järkeilyyn. Se antaa asiaa ja ajattelua kirjoittamiseen esseistä verkkopostauksiin.

Kurssin vetäjinä toimii filosofisen aikakauslehden niin & näin kokeneita toimittajia.

Kurssin ajankohta 16.–17.4.2016 klo 11 – 16

Kurssin hinta on 120 euroa (Kirjan talon jäsenet/opiskelijat/työttömät/eläkeläiset 60 euroa).

Sitovat ilmoittautumiset kurssit.kirjantalo@gmail.com

By | 2018-02-23T20:28:57+02:00 joulukuu 10th, 2015|Ajankohtaista|Kommentit pois päältä artikkelissa Kirjan talon kevään kirjoittajapiirit ja viikonloppukurssit – ilmoittaudu mukaan jo nyt!

About the Author: