Huomenna ei koskaan ole uusi päivä – uusi antologia lapsiköyhyydestä Pohjoismaissa julkaistaan 18.11.2016

//Huomenna ei koskaan ole uusi päivä – uusi antologia lapsiköyhyydestä Pohjoismaissa julkaistaan 18.11.2016

Huomenna ei koskaan ole uusi päivä – uusi antologia lapsiköyhyydestä Pohjoismaissa julkaistaan 18.11.2016

 

”Kun astumme sisään oranssiksi tapetoituun tilaan, minulta kysytään henkkareita. Bingohalleihin ei päästetä lapsia katsomaan, miten vanhemmat pelaavat saamansa tuet. Valtio on sillä lailla fiksu. Äiti säntää koneen ääneen eikä huomaa minua sen jälkeen tuntikausiin. Ostan voileivän, käännän juuston toisinpäin ja sitten taas toisinpäin.”


Katkelma on poimittu Jennie Johanssonin kertomuksesta ”Tomgång” (Tyhjäkäyntiä). Johansson on yksi 24 nuoresta pohjoismaisesta kirjoittajasta, jotka ovat mukana antologiassa ”I morgon är aldrig en ny dag” / ”Tomorrow Is Never a New Day”. Se ilmestyy Ordskælvin kustantamana 20. marraskuuta, jolloin vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vuosipäivää. Antologian tekstit käsittelevät kaikki samaa aihepiiriä: kokemuksia lapsuuden taloudellisesta turvattomuudesta Pohjoismaissa.


Tekstit ovat hyvin henkilökohtaisia ja tarjoavat tuokiokuvia piilotodellisuudesta. Todellisuudesta, jossa ihminen tuntee olevansa yhtä huono kuin huono asuinalueensa, jossa muuttaminen lastenkodista takaisin kotiin herättää ristiriitaisia tunteita ja jossa ihminen etsii uutta jalansijaa lähdettyään sotaa pakoon.

– Tämäntyyppinen kirjoittaminen on erityisen hienoa siksi, että siinä oppii paljon itsestään. Myös sellaista, mitä ei ollut aiemmin välttämättä osannut pukea sanoiksi. Kirjoittaminen saattaa olla vaikeaa, mutta on tärkeää jakaa näitä kokemuksia muiden kanssa, toteaa Jennie Johansson, joka opiskelee journalistiikkaa Ruotsissa.


Antologia on tulosta suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten, tanskalaisten, islantilaisten, grönlantilaisten ja färsaarelaisten nuorten kirjoitushankkeesta. He ovat saaneet kirjoittamiseensa ideointi- ja toteutustukea Ordskælvilta, joka on kööpenhaminalainen tekstipaja ja voittoa tavoittelematon kustantamo. Aloite hankkeen toteuttamiseen tuli pohjoismaiselta lapsi- ja nuorisoyhteistyön komitealta (NORDBUK) sekä Pohjoismaiden kulttuuriministerineuvostolta.


Tuloksena on kaunis ja koskettava kirja toisenlaisesta, vaietusta Pohjolasta, joka saa nyt vahvan äänen.


Varta vasten tähän kirjaan tehdyistä kuvituksista vastaa 24 pohjoismaista taiteilijaa, muiden muassa John Kørner, Gabríela Friðriksdóttir, Hannu Väisänen ja Patrik Gustavsson.

Nuoret kirjoittajat osallistuivat keväällä 2016 työpajoihin, ja heillä on ollut omakieliset mentorit. Kesäkuussa nuoret kokoontuivat Biskops-Arnön pohjoismaiseen kansanopistoon Ruotsiin, jossa he tapasivat myös muita kirjoittajia ja toimittajia.


– Oma tekstini syntyi Biskops-Arnössä. Oli mahtavaa tavata niin monia erilaisia ihmisiä ja kokoontua pohtimaan köyhyystabua. Tunnistin itseni monien muiden kertomuksista, Jennie Johansson toteaa.

Turussa Pykälää paremmaksi

Turkulaisten kirjoittajien matka antologiaan alkoi syksyllä 2015 Kirjan talo – Bokens hus ry:n ja Jokipajan yhteishankkeessa Pykälää paremmaksi. Hankkeen idea ja ensimmäisen toteutuksen ohjaus on peräisin runoilija ja nuoriso-ohjaaja Marko Laihiselta. Pykälää paremaksi tiivistyi ajatukseen koetun pahan poiskirjoittamisesta. Hanke tarjosi syrjäytymisvaarassa oleville nuorille mahdollisuuden etsiä taiteen avulla omaa identiteettiään, kasvattaa itseluottamustaan ja hankkia syviä yhteisöllisyyden kokemuksia. Pykälää paremmaksi oli Suomen Lasten ja nuorten säätiön rahoittama.

Pykälää paremmaksi kesti yhden syksyn ja siihen osallistuneista noin kymmenestä nuoresta neljä lähti mukaan kirjoittamaan osaansa yhteispohjoismaiseen antologiaan.

Elina Holopainen, Jesse Kylmänen, Patrik Nyby ja Matti Rundelin työskentelivät alkuvuoden tekstiensä kanssa runoilija ja kirjallisuusanarkisti Daniil Kozlovin ohjaamina viikottaisissa työpajoissa Kirjan talolla. Ryhmän sosiaalisena ohjaajana toimi Elizaveta Antonova. Näiden neljän nuorten osalta kirjoittamalla ja ryhmässä keskustelemalla käyty henkilökohtaisten arkuuksien rohkea käsittely jatkui ryhmäläisten ottaessa samalla uusia askelia elämässään. Turkulaisten tekstit poikkeavat hieman yhteispohjoismaisesta köyhyyden aiheesta ja heijastavat aiemmin aloitettua syrjään katsomisen ja syrjästä selviytymisen teemaa.

Kirjoittajat jatkavat toimintaansa Kozlovin ohjauksessa myös vuonna 2017. Suunnitteilla on tekstien laajentaminen ja oman antologian julkaisu. Suomen Lasten ja nuorten säätiö tukee myös tätä hanketta.

Lisätietoja:
Petri Tähtinen
Toiminnanjohtaja
Kirjan talo – Bokens hus ry
044 552 7737
kirjantalo@gmail.com

By | 2018-02-23T20:28:55+02:00 marraskuu 17th, 2016|Ajankohtaista|Kommentit pois päältä artikkelissa Huomenna ei koskaan ole uusi päivä – uusi antologia lapsiköyhyydestä Pohjoismaissa julkaistaan 18.11.2016

About the Author: