Rakennemuutos ja yksilön kokemus

//Rakennemuutos ja yksilön kokemus
Rakennemuutos ja yksilön kokemus 2018-02-23T20:28:52+02:00

Nokian Salon tehdas suljetaan, työtekijöitä vähennetään rajusti, UPM irtisanoo ja ajaa alas tuotantoaan, Leaf sulkee ovensa Aurassa, Nordkalk käynnistää yt-neuvottelut…

Tämänkaltaisiin uutisiin on saatu tottua viime vuosina. Kyse on elinkeinorakenteen muutoksesta, jollaisia Suomessa on koettu sotien jälkeen useita. Elinkeinoelämän näkökulmasta muutokset ovat välttämättömiä. Ne monipuolistavat elinkeinorakennetta ja mahdollistavat talouskasvun. Paikallisella tasolla ne aiheuttavat usein mittavia sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia sekä henkilökohtaisia kriisejä. Kriisit voi kuitenkin nähdä myös mahdollisuuksina.

Kirjan talo – Bokens hus ry. toteuttaa vuonna 2013 Koneen säätiön rahoittaman hankkeen ”Rakennemuutos ja yksilön kokemus – monitaiteinen tapahtumasarja Varsinais-Suomessa”. Hankkeen ideana on tuoda esiin ja tutkia rakennemuutosten inhimillisiä ulottuvuuksia taiteen keinoin. Hankkeessa tarkastellaan sekä makrotason rakenteiden vaikutusta ihmisten arkielämään että mikrohistoriallisten prosessien kytkeytymistä koko yhteiskuntaa koskeviin rakennemuutoksiin. Yksilöiden kokemukset ja tarinat tuodaan esiin tiloissa, joiden käyttötarkoitus on muuttunut rakennemuutosten seurauksena, tai jotka symboloivat muutosta. Hanke vie taidetta uusiin ja yllättäviin tiloihin ja antaa mahdollisuuden kokea ne totutusta poikkeavalla tavalla.

Makrotalouden perspektiivissä rakennemuutokset ovat normaaleja prosesseja, mutta yksilö kokee muutoksen helposti odottamattomana, henkilökohtaisena kriisinä. Hankkeessa tarkastellaan sitä, millaisia kouriintuntuvia vaikutuksia rakennemuutoksilla on ollut ja on yksittäisten ihmisten ja kokonaisten sukujen elämään sekä paikallisidentiteetteihin. Toisaalta pohditaan, millaisia selviytymiskeinoja yksilöillä ja yhteisöillä on haastavissa tilanteissa. Taide on yksi tapa työstää identiteettejä ja luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta vaikeina aikoina.

Hanke toteutetaan monitaiteisena tapahtumasarjana ympäri Varsinais-Suomea vuoden 2013 aikana. Tapahtumapaikkoja on kahdeksan: Laitila, Mynämäki, Kustavi, Loimaa, Parainen, Somero, Salo ja Turku. Kullekin paikkakunnalle on valittu nimikkotaiteilija ja paikallinen kummi tai kummiryhmä. Ryhmä on valinnut alueeltaan rakennemuutosta symboloivan tilan, jossa taideprojekti toteutetaan. Toteutustavat määräytyvät tekijälähtöisesti, kunkin tilan mahdollisuudet ja vaatimukset huomioiden.

Ennakkotietoa tapahtumista:

Kustavi
Ajankohta: 1.7.−31.7.2013
Paikka: Kustavin Seuratupa (Itärannantie 3)

Kustavin kesäasukas, taiteilija Inari Krohn kokoaa töistään näyttelyn ”Lypyrtin saaristokylän näkymiä”, jossa käsitellään saaristopitäjän muuttumista ja matkaillaan ajassa kirjallisuusviikon teeman mukaisesti. Näyttely on avoinna kolme päivää viikossa, tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13 – 16.

Laitila
Ajankohta: 31.8.2013 klo 14, Hullun Kukon päivän yhteydessä
Paikka: Kulttuuritalo Walo

Laitilalainen laulajatar Aini Tähtinen järjestää raittiusseuran talona ja rukoushuoneena aiemmin toimineessa, tuhopolton jälkeen kunnostetussa Walossa avoimien ovien päivän eläytyen talon hyyryläismuori Hilman rooliin. Ohjelmahetki on nimeltään ”Hilman hitaat ja Tähden tahdit”.

Loimaa
Ajankohta: 13.10.2013 klo 13-17, Kuunnelmapäivien yhteydessä
Paikka: Vesikosken historiallinen tehdasalue

Entinen nahkatehdas, nykyinen Vesikoski-talo muuntuu Loimaan Kuunnelmapäivien päänäyttämöksi. Siellä saa ensiesityksensä Sirkka Lukan ”Aseman kello”-kuunnelma. Tiloissa nähdään myös kooste kuunnelman työstämisestä, ”Making of Aseman kello”. Mellilän kyläyhdistyksen näyttely sekä Sarka-museon diashow esittelevät maaseudun muuttumista vanhojen valokuvien kautta. Talossa voi seurata myös Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen avointa harjoitusta. Näytelmässä kaupunkilaiskundi Allu joutuu maalle heinähommiin.

Mynämäki
Ajankohta: 14.9.2013 klo 18-21
Paikka: Mynämäen työväentalo
Maanalainen seurakunta laulaa -performanssiryhmä laittaa iltamaperinteen uusiksi: kuorolaulua, tanhu-workshop, performanssia, tanssia ja puffetti!

Parainen
Ajankohta:
Paikka: Vanha ”Kukkahalli” ja muut tyhjät liiketilat kaupungin keskustassa

Ympäristötaiteilija Sandra Nyberg toteuttaa pop up -tapahtuman, jossa Paraisten keskustan tyhjillään olevat liiketilat herätellään uudelleen eloon ruususen unestaan. Tapahtuman ideana on muistuttaa kaupunkikuvan muuttumisesta ja sen taustalla olevista yhteiskunnallisista, taloudellisista ja poliittisista tekijöistä sekä samalla saada ihmiset pohtimaan, miltä heidän arkinen ympäristönsä voisi näyttää tulevaisuudessa.

Salo
Ajankohta:
Paikka:

Roope Pelon johtama Salon viihdekuoro esittää säveltäjä Pekka Laaksolta tilatun kuoroteoksen. ”Salossa soi” pukee kovia kokeneiden kaupunkilaisten tuntoja sanoiksi työväenlauluperinteen hengessä. Turun Ammattikorkeakoulun mediatuotannon opiskelijat suunnittelevat tapahtumakokonaisuuden harjoitustyönään.

Somero
Ajankohta: 4.10.2013 Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla
Paikka: Turun Messukeskus

Turun kansainvälisten Kirjamessujen teemapaikkakunta on vuonna 2013 Somero. Messujen avajaisissa Someron mieskuoro kantaesittää M. A. Nummisen säveltämän Rakennemuutos-tangon. Tangon sanoitukseen M.A.N. on saanut inspiraation Lauri Ihalaisen tekstistä (Ihalainen 2012: Työelämän kehittämisstrategia vuoteen 2020).

Turku
Ajankohta: Runoviikko Varsinais-Suomessa 8. – 17.11.2013
Paikka: Leaf Center

Ohjaaja Jaakko Kuusi työstää vuonna 2006 lakkautetun makeistehtaan historiasta dokumenttiteatterin keinoja hyödyntävän ”Makeistehdas”-esityksen. Esitys dramatisoidaan tehtaan entisten työntekijöiden tarinoiden ja arkistoaineiston pohjalta, ja se esitetään tehtaan tiloissa liikkuvana teatteriesityksenä.