Teatteria turkulaisesta makeistehtaasta ja sen työntekijöistä

/Teatteria turkulaisesta makeistehtaasta ja sen työntekijöistä
Teatteria turkulaisesta makeistehtaasta ja sen työntekijöistä 2013-10-31T13:10:12+02:00

Perinteestä esitykseksi – työpaikan kulttuurin voima ja murros

Leafin Turun makeistehdas joutui rakennemuutoksen kouriin vuonna 2006. Vanha tehdas oli ollut tärkeä osa paikallista identiteettiä ja tarjonnut työpaikan usealle polvelle turkulaisia työntekijöitä. Tehtaan työntekijöille oli vuosien saatossa kertynyt rikas kertomusperinne elämästä tehtaalla. Tehtaan sulkeminen synnytti myös tarinoita, jotka niveltyivät tai asettuivat vastahankaan tehtaan aiemmista vaiheista kertovan perinteen kanssa. Esitys luo draaman ja musiikin keinoin katsojille kokemuksen tehtaan elämästä ja yhteisöstä. Millaisen voimavaran yhteisön perinne antaa jäsenilleen kohdata vaikeita aikoja ja mullistuksia omassa elämässään?

Esitystapahtuma – rakennemuutos tehtaan vanhan ja uuden osan ”välissä”

Pääosin tyhjillään oleva Leafin Turun tehdas toimii esityksen esitystilana. Esityksen aikana katsojat siirtyvät konkreettisesti vanhasta, museoidusta tehtaan ruokalasta tyhjien hallien läpi kohti uusittua, urheilu- ja viihtymispalveluita tarjoavaa rakennuskompleksin osaa. Murroksesta kertovat tarinat ja laulut kohdataan konkreettisesti matkalla vanhasta uuteen, muutoksen tilassa olevissa tehdashalleissa.

Esitys alkaa tehtaan vanhasta, alkuperäisessä asussa olevasta ruokalasta, joka henkii entisajan arvokkuutta, ja jossa tarjoillaan tehtaan alkuajalta tuttuja virvokkeita. Yleisö lähtee opastetusti vaeltamaan läpi vaikuttavien, tyhjien tehdashallien ja eksyy matkalla. Yövartija löytää harhailevan yleisöjoukon oppaineen. Vartija pyytää yleisöä pysähtymään ja kuuntelemaan hetkiseksi vanhaa rakennusta, sen seinien kuisketta, pintojen patinaan syöpyneitä tarinoita. Karkkikoneiden jyskytystä kaikaneet tehdashallit ovat hiljaisia ja vaalivat seinissään muistoja sadoista tarinoista, muistoja iloista ja suruista, tarinoita ihmiskohtaloista historian pyörteissä. Yleisö ohjataan tarinoiden äärelle, vanhan rakennuksen salaisuuksiin.

Esityksen estetiikan perustana tarinakerronnan eri muodot – laulusta ja runolaulusta monologeihin ja ääni-improvisaatioon

Esityksen estetiikkaa määrittää kerättyjen tarinoiden kertomisen tavoite. Tavoitteena on löytää erilaisia näkökulmia ja uusia painotuksia käytettyihin tarinankerrontatapoihin, kuten lauluun, ääni-improvisaatioon ja monologi- ja dialogimuotoiseen kerrontaan. Elämykset luodaan riisutulla estetiikalla, omaan esittämisentaitoon ja -tekniikkaan luottaen. Esityksen keskiössä on ääni ja äänenkäyttö.

Tärkeä osa esityksen visuaalista ilmettä on tehtaan tyhjän salin pintaan/pintoihin heijastettavat kuvat tehtaan prosesseista ja tuotannosta. Tehtaan kuvia käytetään myös virikemateriaalina materiaalinkeruuvaiheen muisteluillassa.

Keskeinen osa esitysprosessia on dramatisoitavan materiaalin kerääminen. Esityksen tarinat pohjautuvat Leafilla, Huhtamäellä ja Hellaksella töissä olleiden kertomuksiin kokemuksistaan makeistehtaan työntekijöinä, kertomuksiin hyvistä ajoista sekä rakennemuutoksen aiheuttamasta murroksen ajasta sekä kuvauksiin tehtaan työprosesseista ja kuluttajien/yleisön muistoihin ja tarinoihin liittyen tehtaan tuotteiden kulttuurihistoriaan. Tarinoiden kerääminen tapahtuu vuoden 2013 kevään, kesän ja alkusyksyn aikana. Projektiin liittyvä muisteluilta järjestetään syyskuussa 2013.

Esityksen tekijät ja aikataulu

Esityksen dramatisoi ja ohjaa Jaakko Kuusi. Esityksen säveltäjänä toimii Aino Laine. Esityksen käsikirjoittaja/ohjaaja ja säveltäjä -työpari toteutti syksyllä 2012 Martti!-teatteriesityksen,  joka pohjautui turkulaisen Martin kaupunginosan tarinoihin. Teatteria, äänitaidetta ja kuorolaulua yhdistänyt esitys vei katsojat etsintäretkelle turkulaisen kaupunginosan arkeen ja juhlaan kysyen: Miten kohtaamme ihmisiä omassa kaupunginosassamme? Millaisia tarinoita näistä kohtaamisista kerromme? Mikä on Martti ja keitä me olemme Martissa? Esityksen pohjana olivat haastatteluissa ja työpajoissa kaupunginosan asukkailta kerätyt tarinat, kaupunginosan historia ja näkymät yhteisön tulevaisuudesta. Makeistehdas-esitys hyödyntää näitä kokemuksia dokumentaarista, historiallista otetta viljelevästä sekä haastatteluaineistoon pohjaavasta dramaturgisesta prosessista ja sitä kautta luotavan kokonaisvaltaisen taideteoksen merkityksestä katsojille.

Esitys saa ensi-iltansa marraskuussa 2013.